Lisää unen merkityksestä
Unen merkitystä hyvinvointiimme yleensä väheksytään tai jätetään vähemmälle huomiolle. Tässä painavaa faktaa unen merkityksestä.

Aloitteleva treenaaja Keijo Kekkonen pohtii päivittäin, tekisikö kehityksen optimoimiseksi hauiskääntöjä tangolla vai käsipainoilla, seisten vai istuen, pakkotoistoilla vaiko ilman? Mutta tällä ei ole tuontaivaallista merkitystä, sillä Keijo nukkuu keskimäärin vain noin 5 tuntia yössä. Uni on ilmeisesti niin perusasia elämässämme, että siihen panostaminen unohtuu tyystin. Unella on merkitystä mm. mielialaan, palautumiseen, ihon kuntoon, kehonkoostumukseen ja vastustuskykyyn. Kaikki tietävät eron hyvin ja huonosti nukutun yön jälkeisessä olotilassa, joten unen merkitystä ei varmasti tarvitse perustella pelkästään hifistellyillä listoilla unen pitkäaikaisvaikutuksista. Joskus joku on sanonut, että hyvät yöunet tekevät olosi paremmaksi kuin pankkitili, jossa on paljon numeroita peräkkäin. Tämä varmasti pitääkin kutinsa. (Itse en ota tähän kantaa, sillä jälkimmäisestä ei ole kokemusta).

Jotkut voivat pärjätä jopa 4 tunnin yöunilla, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi läheskään optimaalisinta hyvinvoinnin kannalta, varsinkaan jos puhutaan urheilevasta henkilöstä. Unta ei välttämättä osata sen kummemmin arvostaa, jos sen kanssa ei ole ollut koskaan ongelmia.

Jos kärsit uniongelmista, kannattaa pohtia niiden syitä ja pyrkiä vaikuttamaan niihin, eikä vain yrittää korjata uniongelmien sivuvaikutuksia. Tilapäinen stressi on yleisin syy uniongelmiin. Lääkkeet kannattaa jättää suosiolla aivan viimeiseksi asioiden korjauskeinoksi. Alla olevassa listassa on keinoja unenlaadun parantamiseen, joskaan kaikki keinot eivät toimi kaikilla ihmisillä, luonnollisesti. Mutta toivottavasti kaikille löytyisi pointteja ja vinkkejä parantamaan omaa unenlaatuaan tai korjaamaan mahdollisia uniongelmiaan.

 • Television ja muiden näyttöjen katsomisen vähentäminen 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos kuitenkin olet pakon edessä vaikka töiden parissa myöhään yöhön, asenna näytönvaloa kellertävämmäksi muuttava ohjelma koneeseen, jotta elimistösi erittäisi melatoniinia eikä luulisi normaalin näytönvalon takia olevan päivä.

 • Hanki laadukas sänky ja tyyny. Sänkyyn panostaminen voi olla kallistakin, mutta se kannattaa. Eteenkin tyynyyn panostaminen kannattaa, eikä se ole isokaan investointi. Heitä komeroon vanha myttääntynyt untuvatyyny ja hanki jämäkkä, niskaa ja päätä hyvin tukeva tyyny.

 • Viileä huoneenlämpötila. Jos on mahdollista säätää ilman lämpötilaa automaattisesti, optimaalisinta olisi olla hiukan lämpimämpi nukkumaan mennessä ja viileä n. 19-20 astetta itse unien aikana.

 • Pimennä huone mahdollisimman pimeäksi. Käytä loppuillasta mielellään vähemmän valoja tai himmeämpiä valoja ja pistä verhot kiinni, sillä valo pitää kehon hereillä. Silmälaput voivat toimia apuna, jos huonetta ei voi pimentää.

 • Käytä korvatulppia, jos heräät ääniin helposti.

 • Käytä tarvittaessa nukahtamiseen ja rauhoittumiseen tarkoitettuja äänitteitä.

 • Jos jalat tuntuvat kylmiltä, käytä villasukkia.

Vuorokausirytmin säännöllisyys on tärkeää. Jos arkisin heräät aamuvuoroon puoli kuusi ja viikonloppuisin menet niihin aikoihin nukkumaan ja nukut päivään saakka, ovat maanantait varmasti takkuisia.

 • Iltarutiinit toimivat viestinä nukkumaan menemisestä mielelle sekä keholle.

 • Kannattaa mennä nukkumaan vasta sitten, kun sinua väsyttää oikeasti. Muuten nukahtaminen menee helposti pyörimiseksi

 • Jos et saa millään unta tai heräät keskellä yötä virkeänä etkä saa enää unta, nouse ylös. Käsittele ja kirjoita paperille ylös mielessäsi pyörivät asiat, lue hetki jotain ja palaa nukkumaan.

 • Terveelliset elämäntavat ja säännöllinen liikunta auttavat laadukkaamman unen saavuttamisessa. Voisi käytännössä sanoa; mitä terveempi olet, sitä paremmin nukut. Ja sama toisinpäin.

 • Relaa. Ota iisisti. Stressaa mahdollisimman vähän. Nauti elämästä. Jatkuva henkinen stressi nostaa kortisolitasoja, joka puolestaan sotkee vuorokausirytmiä.

 • Erittäin korkeat treenimäärät voivat heikentää unta. Harjoituksista johtuvat korkeat kortisolitasot herättävät virkeänä kesken yön, vaikka nukahtaminen onnistuisikin.

 • älä stressaa unesta. Siirrä ajatukset pois nukahtamisesta, sillä uni ei tule pakottamalla eikä unettomuutta pidä pelätä.

 • Alkoholi voi auttaa nukahtamaan, mutta se muuttaa unen levottomaksi. Joten sanonta, että alkoholisnapsi tai useampi toimii hyvin unilääkkeenä, on myytti. Alkoholi voi kyllä auttaa rentoutumaan ja nukahtamaan, mutta alkoholi heikentää unen laatua eikä uni ole tällöin yhtä palauttavaa kuin normaalisti. Alkoholin poistuttua elimistöstä uni muuttuu pinnallisemmaksi ja voi jopa katketa.