Steroidien vaarat

Tällä viikolla valistetaan kasvuhormonien käytöstä ja vaaroista. Kasvuhormonit eli steroidit aiheuttavat monia vakavia häiriöitä ja haittoja kehossa sekä mielessä.
Steroidit aiheuttavat hormonaalisia häiriöitä

Kun elimistöön joutuu testosteronia tai anabolisia steroideja yli normaalin tarpeen, ne aiheuttavat elimistössä hormonaalisia häiriöitä.

Miehillä elimistön oma hormonituotanto heikkenee. Hormoneja tuottavissa rauhasissa ja elimissä, kuten esimerkiksi kiveksissä, tapahtuu surkastumista. Hormonijaksojen jälkeen seuraa hedelmättömyyttä ja seksuaalitoimintojen heikkenemistä.

Naisille testosteroni ja anaboliset steroidit aiheuttavat iho-ongelmia, rintojen pienenemistä äänen madaltumista, kaljuuntumista, klitoriksen liikakasvua, karvoitusta sekä kuukautiskierron häiriöitä. Osa näistä jää pysyviksi, vaikka käyttö lopetettaisiin.

Nuorilla kasvuikäisillä kasvu saattaa pysähtyä, josta voi seurata lyhytkasvuisuutta


Kasvuhormonit aiheuttavat vakavia sairauksia

Yliannoksina käytettyinä testosteroni ja anaboliset steroidit vääristävät rasva-arvoja suuresti. Siten näiden hormonien jatkuva käyttö lisää sekä aivoinfarktin ja -halvauksen, että sydän- ja verisuonitautien riskiä. Steroidit heikentävät myös sydämen supistusvoimaa sekä aiheuttavat sydänlihaksen rappeutumaa altistaen rytmihäiriöille ja äkkikuolemalle

Diabetekseen sairastumisen riski kasvaa anabolisten steroidien ja testosteronin väärinkäyttäjillä. Toisten käyttäjien kanssa jaetut ruiskut voivat aiheuttaa veren välityksellä leviävän infektion, kuten HIV:n tai hepatiitin.

Testosteronin ja anabolisten steroidien liikakäyttö lisää myös eri syöpien ja maksavaurioiden riskiä. Suun kautta tabletteina nieltävät anaboliset steroidit ovat maksalle haitallisempia kuin ruiskemuodossa käytettävät anaboliset steroidit.
Maksataudit vaihtelevat ohimenevistä lievistä soluvaurioista ja keltaisuudesta aina pahanlaatuisiin maksakasvaimiin, joiden ennuste hoidettuinakin on huono.


Kasvuhormonit aiheuttavat mielialahäiriöitä

Testosteronilla ja anabolisilla steroideilla on myös vaikutuksia keskushermostoomme. Niiden vaikutuskohdat aivoissa ovat läheisessä yhteydessä mielialaa, seksuaalisuutta ja aggressiivisuutta sääteleviin keskuksiin

Ylisuuria annoksia testosteronia ja anabolisia steroideja käyttävistä henkilöistä jopa 20-30 prosentilla ilmenee steroidijakson aikana selviä psykiatrisen tautiluokituksen kriteerit täyttäviä mielialahäiriöitä, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, psykoottisia reaktioita aistiharhoineen, hypomaniaa sekä kognitiivisten toimintojen heikkenemistä

Noin 30 prosentilla anabolisia steroideja yliannoksin käyttävistä henkilöistä ilmenee käytön aikana vihamielisyyttä, aggressiivisuutta ja ärtyvyyttä. Useiden tapausselostusten perusteella hormonit heikentävät suuresti myös impulssikontrollia. Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on kuvattu mm. tapauksia, joissa aiemmin psyykkisesti tasapainoiset henkilöt ovat hormonikuurin aloitettuaan muuttuneet väkivaltaisiksi.

Suomalaisen väestöpohjaisen tutkimuksen mukaan anabolisten steroidien ja testosteronin väärinkäyttäjien riski kuolla ennenaikaisesti on 4,6-kertainen verrokkiryhmään verrattuna. Tämä luulisi pistävän miettimään, onko käytön syyt todella tuon riskin arvoisia.