Lihassurkastuma uhkaa ikääntyviä!
Tiedätkö, kuinka tärkeää hyvö lihaskunto on ikääntyvälle ihmiselle, saati vanhuksille? Löysin netistö asiallisen tekstin aiheesta, johon tekstini pohjautuu. Kirjoitan siis nyt teille vähän samasta aiheesta. Jos lähipiirissäsi on ikääntyviä tai vanhuksia, jotka voisivat kaivata neuvoja tällä saralla, kannattaa ottaa tähän suuntaan yhteyttä.


Lihassurkastuma uhkaa jokaista, mutta jo pienestä arjen muutoksesta on iso apu.
Mitä enemmän mittariin kertyy kilometrejä, sitä tärkeämpää on huolehtia lihaksien hyvästö kunnosta. Kun ihminen vanhenee, sarkopenia eli ikääntymiseen liittyvö lihaskato kiihtyy
50 vuodesta eteenpöin lihakset menettävät vääjäämättä massaansa joka vuosi, jos asialle ei tehdä mitään. Syitä lihasten surkastumiseen ovat varsinkin eläkeikäisten ihmisten vähäinen fyysinen aktiivisuus sekä työikäisiä heikompi ravitsemus.
Mutta ei kannata vielä liikaa säikähtää. Suhteellisen pienellä vaivalla myös ikääntyvät voivat ylläpitää ja jopa kasvattamaan lihasmassaansa. Projektia voi verrata vaikka mökin rakentamiseen. Ensin pitää tehdä vahvat perustukset, ennenkuin voidaan alkaa rakentamaan seiniä ja muita yksityiskohtia. Hyvä kuntohan koostuu käytännössä kahdesta tekijästä: lihaskunnosta ja aerobisesta kunnosta sekä näiden kahden välisestä tasapainosta.


Sopiva liikunta parantaa, tai ainakin helpottaa sairauksia.
Mitä vanhemmaksi tulet, sitä suurempi osuus liikunnasta olisi hyvä olla lihaskuntoharjoittelua. Myös ikääntyneet pystyvät oikeanlaisella harjoittelulla ylläpitämään ja jopa kasvattamaan lihamassaansa.


Miksi lihasmassa on vanhemmiten niin kovin tärkeää?
Sopiva liikunta mm. parantaa tai ainakin helpottaa ja ehkäisee sairauksia. Lihakset tukevat luustoa ja niveliä sekä pitävät yllä tasapainoa, ja näin kaatumisia ja pahoja luiden murtumia tulee vähemmän. Ryhti säilyy parempana, eikä lonkkia kolota. Lisäksi energiankulutus lisääntyy, koska lihas kuluttaa enemmän energiaa kuin rasvakudos. Liikkuvalle ei ylipainokaan tartu niin helposti.

Eikä pillerikään aina ole verenpaineeseen tai diabetekseen se paras, tai ainakaan ainoa lääke. Ei todellakaan. Oikeanlainen liikunta helpottaa näitäkin.


Monella herää varmasti kysymys siitä, jos on jo kuusikymppinen, eikä ole koskaan käynyt salilla. Onko peli kokonaan menetetty?
No eihän se ole menetetty. Palataan mökinrakennusvertaukseen:
Jokainen asiakas on erilainen. Kaikki me olemme yksilöitä. Yksi kunto-ohjelma sopii toiselle, mutta ei sitten ollenkaan toiselle. Treeniohjelmassa on huomioitava asiakkaan tarpeet, vaivat, rajoitteet, mieltymykset ja paljon muuta. Yleisohjeena voidaan pitää, että treenaaminen on aina aloitettava rauhallisesti. Paljon näkee salilla esimerkiksi aloittelijoita, jotka treenaavat hurjana heti satalasissa, kun intoa on enemmän kuin älyä. Kyse on kuitenkin alussa perustusten luomisessa. Tehdään vankka pohja ennen rankempaa harjoittelua!

Ensimmäiset viikot on syytä harjoitella kevyillä vastuksilla ja pitkähköillä sarjoilla, jolloin kroppa totutetaan lihasärsykkeisiin. Usein oman kehon paino on alkuun riittävä monissa liikkeissä ikäihmisille. n. parin kuukauden jälkeen voidaan siirtyä mökkiprojektissa eteenpäin ja aloittaa rakentamisen perustusten päälle.
Talon katolla voidaan tarkoittaa niin sanottua hypertrofista harjoittelua eli lihasmassan kasvatusta. Se tehdään lyhyemmillä sarjoilla ja raskaammilla painoilla, eikä tätä pidä aloittaa, ennenkuin pohja on kunnossa.
Kannattaa muistaa, että samaa ohjelmaa ei kannata tehdä kuukausikaupalla, sillä lihakset kaipaavat kehittyäkseen vaihtelua, kovempaa ja erilaisia ärsykkeitä, jotta kehittyminen voisi jatkua.

On myös hyvä muistaa, että vääränlaisella treenillä ei saa kuin itsensä rikki. Eikä kehonhuoltoa ja venyttelyä saa missään nimessä unohtaa.