Sauhuuttelu ei kannata
Seuraava setti on peräisin terveyskirjaston pakeilta. Painavaa sanaa tupakoinnista ja sen vaaroista.

Tupakka on ainoa kulutustuote, joka oikein käytettynä tappaa joka toisen käyttäjänsä vuosikymmenten saatossa. Silti tupakan nautintoa tupakoijalle on turha kieltää. Tupakoinnin lopettamisessa kysymys ei ole nautintojen lopettamisesta elämässä, vaan niiden painoarvon mittaamisesta ja muuttamisesta: kannattaako tupakasta saatava nautinto, mitä tupakointi tekee ja mitä se maksaa.

Muutama painava fakta vielä ennen loppua tietopakettia:
- Tupakoitsijan elinikä on 10 vuotta vähemmän kuin tupakoimattoman
- Tutkimuksen mukaan kymmenen savukkeen päivittäinen polttaminen tuplaa kuolemanriskin ja askillisen päivittäinen polttaminen kasvattaa riskin nelinkertaiseksi
- Askin sauhuttelu päivässä maksaa 2 920 euroa vuodessa, siitä voi sitten laskea hintaa pidemmälle aikavälille...


Jokainen savuke:Nostaa sykettä, supistaa verisuonia, hidastaa veren hyytymistä, lamaa keuhkojen värekarvat, nopeuttaa ihon elastaanien hajoamista ja ärsyttää ruokatorven sulkijaa.


Kun savukkeet toistuvat:Suun limakalvot alkavat vaaleta, hampaiden kiinnityskudokset heiketä ja väri muuttua. Keuhkoihin kerääntyy pienhiukkasia ja palamistuotteita: syntyy tervaa. Värekarvat lamaantuvat ja keuhkojen rakenne rikkoutuu: tupakkayskä alkaa vaivata. Aivoissa hermosolut muuttuvat, ja nikotiinille herkkien soluosien, reseptorien, määrä kasvaa, ja ne herkistyvät. Maksa hajottaa nikotiinia tauotta, osa lääkkeiden tehosta voi heiketä. Munuaiset erittävät myrkyt elimistöstä ja ovat vaarassa vahingoittua. Iho menettää joustavuutta, samoin silmän mykiö. Kuulohermo kärsii hapenpuutteesta, ja meluvamman tai kuulon aleneman mahdollisuus kasvaa. Siittiötuotanto häiriintyy, samoin munasolujen kypsyminen.


Tupakoinnin lyhyet ja pitkäaikaisvaikutuksetNe ovat musertavia. Ei ole juurikaan sairautta, jota tupakointi ei pahentaisi. Keuhkot ovat tulilinjalla: joka vuosi 1 200 miestä ja 440 naista sairastuu keuhkosyöpään ja ennuste on huono. Yleisin tupakkasairaus iskee kuitenkin verenkiertoelimistöön. Tupakoinnin suurimmat riskit suomalaisille ovat sydän- ja verenkiertoelinten sairauksissa: joka viidennen infarktin taustalla on tupakka.


Kokemus oppaaksi lopettamiseenElämän varrella tapahtuu monenlaista. Uudet elämäntilanteet pakottavat katsomaan omaa elämää uudesta näkökulmasta, tahtoipa tai ei. Kroonisen sairauden puhkeaminen on aina hyvä aika miettiä elämäntapoja. Tupakalla ei ole kohtuukäyttöä. Onko verenpaine koholla, natiseeko selkä? Olisiko aika lopettaa tupakointi ja välttää lääkkeen tarve? Entä kolesterolilääkitys? Tulisiko muuttaa vain ruokavaliota, vai lopettaisiko tupakoinnin, joka lisää niin sanottua huonoa kolesterolia? Oletteko yrittäneet lasta tuloksetta? Kymmenen prosenttia hedelmättömyydestä on yhteydessä tupakointiin. Onnistuisitteko, jos ette polttaisi?