Aivojen muutokset aiheuttaa lihavuus, eikä toisinpäin
Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus osoittaa, että ylipainoisten ihmisten aivotoiminta näyttäisi muuttuvan nimenomaan lihavuuden takia. Uusi tutkimus tuo lisätietoa ilmiöstä, josta tutkijat maaliskuussa kertoivat. Tuolloin uutisoitiin, että todella lihavien ihmisten aivojen mielihyväjärjestelmä on muuttunut.

Mielihyvää tuottavien opioidireseptorien määrä on lihavilla vähentynyt huomattavasti. Tämä taas voi johtaa siihen, että sairaalloisen lihavat ihmiset eivät saa normaalilla tavalla nautintoa syömisestä ja tämän takia syövät tavallista enemmän.

Aiemmin on jäänyt epäselväksi, aiheuttaako lihavuus aivotoiminnan muutoksia vai johtuuko lihavuus aivojen toiminnan muutoksista. Tuoreiden tulosten perusteella nimenomaan lihavuus näyttäisi olevan muutosten syy.

Tutkijat selvittivät myös, mitä sairaalloisen lihavien ihmisten aivoissa tapahtuu lihavuusleikkauksen jälkeen. Tutkimuksissa paljastui, että lihavuusleikkauksen jälkeen aivojen välittäjäainetasot korjautuivat.


"Kehitteillä on ollut laihdutuslääke, jonka toinen vaikuttava aine sitoutuu juuri tutkimaamme opioidijärjestelmään".Tutkija Henry Karlsson uskoo, että tuloksista voidaan saada uusia mahdollisuuksia lihavuuden hoitoon ja ehkäisyyn. Hän myöntää, että lihavuusleikkaus sopii vain pienelle osalle potilaita. Tässä mielessä mielihyväjärjestelmään vaikuttavan lääkkeen kehittäminen olisi suotavaa, Karlsson kommentoi.

Toisaalta keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä on usein voimakkaita haittavaikutuksia. Mielenkiintoista on, että kehitteillä on ollut laihdutuslääke, jonka toinen vaikuttava aine sitoutuu juuri tutkimaamme opioidijärjestelmään. Tämä lääke on ilmeisesti piakkoin tulossa markkinoille myös Euroopassa, Karlsson kertoo. Täytyy muistaa, että myös sosiaaliset kontaktit ja raskas liikunta vaikuttavat myönteisesti aivojen opioidijärjestelmään ja koko kehon toimintaan.

Tutkimustulokset julkaistiin tiistaina 6. lokakuuta Molecular Psychiatry -lehdessä. Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Sigrid Juseliuksen säätiö ja Suomen Diabetestutkimussäätiö.