Treenaaminen flunssassa ja sen jälkeen
Moni treenaaja varmasti sairastuu kaikista varotoimenpiteistään huolimatta alkutalven ja kevään välillä perinteikkääseen flunssaan.
Yleisiä nyrkkisääntöjä kipeydestä ja treenaamisesta on ainakin muutamia ja ne on ihan hyvä painaa syvälle mieleen, ettei edesauta ja pitkitä sairautta suotta yhtään enempää!


1. Kipeänä ei saa harjoitella!Kaikkien on syytä tietää ja toivottavasti kaikki tajuavat jo sen, että kunnon flunssassa ei kannata eikä ole mitään järkeä treenata.
Sairaana treenatessa kroppasi ryhtyy ensisijaisesti korjaamaan myös treenin aiheuttamia tuhoja (eli lihaksissa olevia mikrovaurioita), vaikka sen pitäisi keskittyä pelkästään tekemään kovasti töitä voittaakseen kaikki mahdolliset virukset ja bakteerit, jotka retostelevat ja riehuvat elimistössäsi.
Infektio on elimistölle suurempi rasitus, kuin treeni. älä siis sorru vähättelemään flunssaa, vaan ravitse kehoasi ja tue sitä kaikin mahdollisin tavoin parantumisprosessissa!


2. Jos vaivoja ja kipua on kurkussa tai kropassasi sen alapuolella, älä treenaa.Eli jos kurkkusi on kipeä, yskit tai räit limaa, tai lämpösi on vähänkään koholla, pysy poissa treeneistä. Varsinkin kurrkukipuun on suhtauduttava vakavasti.
Pieni nenän vuotaminen tai tukkoisuus ei siis vielä sido sinua vuodelepoon, mutta tällinkin treenin intensiteetti on syytä pitää normaalia matalampana. Jos intensiteetti on kova ja olet sairastumassa, käy helposti kuten kohdassa yksi eli virus/bakteeri voi päästä valloilleen, kun elimistösi keskittyy treenistä palautumiseen. Parannu siis kaikessa rauhassa ensin ja mene sitten vasta treenaamaan!


3. Sairaudesta/kuumeesta toipuminen kestää yleensä noin suurinpiirtein yhtä kauan, kuin sairastaminen/kuumeilu.Takaisin normaalitreenaamiseen kannattaa totuttautua rauhallisesti sairastelun jälkeen.
Siinä vaiheessa, kun olosi on jo näennäisesti terve, elimistössäsi saattaa edelleen olla taudinaiheuttajia, mutta niiden määrä on niin pieni, ettet sitä enää huomaa. Jos menet heti treenaamaan täydellä teholla, suuntautuu kroppasi huomio taas kerran treenin vaurioiden korjaamiseen ja tauti voi puhjeta uudestaan ja entistä rajumpana. Pelaat varman päälle, kun odotat, että ennen ensimmäistä treeniä takana on 2-3 täysin tervettä ja oireetonta päivää. Ensimmäiset treenit voi toteuttaa n. 50% teholla normaaliin verrattuna ja nostaa intensiteettiä takaisin normaaliin muutaman viikon sisällä.
Jos olet maannut sängyn pohjalla yli pari viikkoa tai sairaus on ollut vakavampi, voi tämä aika olla pidempikin.


4. Muista, että sairastaminen ei ole sama asia kuin lepoviikko!Tämä on käytännössä melkein sama asia, kuin ensimmäisessä kohdassa, mutta tätä on kuitenkin syytä korostaa.
Jos olet treenannut aivan täysillä ja ilman kunnon lepopäiviä ja -viikkoja, ei sairaus ja sairastuminen korvaa tätä kehollesi.
Vaikka makaisit viikon sängyssä, kehosi tekee koko ajan töitä taudinaiheuttajien nitistämiseksi, ei korjaa eikä kehitä lihaksiasi.


5. Ei kannata turhaan stressata, lihaskunto ei romahda parissa viikossa!Vaikka olo onkin nenäliinojen ja karkkipussien keskellä onneton ja löysä, eivät lihaksesi oikeasti katoa muutamassa viikossa vielä yhtään minnekään.
Ensimmäiset treenit saattavat tuntua raskailta, mutta kroppasi muistaa kyllä homman jujun nopeasti ja olo parantuu, kun nesteet lähtevät taas liikkelle ja kroppa alkaa toimia kuten sen normaalisti kuuluukin.
Vaikka ruokahalu on kipeänä huono, pyri syömään pari kertaa päivässä proteiinipitoista ruokaa tai välipaloja ja kiinnitä huomiota myös kuidun saantiin.