7 syytä jatkuvaan väsymykseen
Jatkuva uupumus ja väsynyt olo voivat johtua monista syistä. Seuraavassa niistä tavallisimpia


Liikunnan puuteSäännöllinen liikunta tekee olon energisemmäksi, vahvistaa lihaksia sekä parantaa kestävyyttä. Myös sydän ja keuhkot toimivat liikunnan ansiosta paremmin - ja se taas tuo lisää puhtia päivittäisten asioiden hoitamiseen.


Puhelimen selailu vuoteessaKännykän näytön sininen valo voi hidastaa tai jopa pysäyttää kokonaan pimeähormoni melatoniinin tuotannon. Ja melatoniini taas auttaa nukahtamaan. Sen puute valvottaa ja unet jäävät riittämättömiksi.


Liian pitkät päiväunetYli puolen tunnin mittaisten päiväunien jälkeen voi olo olla jopa väsyneempi kuin ennen nokosia. Puolen tunnin jälkeen aivot vaipuvat syvän unen vaiheeseen, ja jos herää kesken sitä, voi olo olla varsin tokkurainen. Päiväunia ei kannattaisi myöskään ottaa kovin myöhään. Liian lähellä nukkumaanmenoaikaa otetut torkut vaikeuttavat nukahtamista illalla.


UniapneaUniapnea on unihäiriö, jossa hengitys keskeytyy hetkellisesti nukkuessa useita kertoja yössä. Hengityskatkos päättyy nukkujan havahtumiseen, vaikka hän ei tietoisesti heräisikään. Katkonainen uni saa olon kuitenkin päivällä väsyneeksi. Uniapnea lisää verisuonisairauksien riskiä ja altistaa auto-onnettomuuksille sekä työtapaturmille.


RaudanpuuteYksi raudanpuutteen tavallisimpia oireita on uupumus. Ihmisruumis tarvitsee rautaa tuottaakseen hemoglobiinia, proteiinia jonka avulla punaiset verisolut kuljettavat happea eri puolille kehoa.


MasennusMasennuksesta voi kärsiä tietämättäänkin. Sen oireet voivat syventyä asteittain, niin ettei ihminen edes huomaa masentavien ajatusten ja alakulon käyvän aina vain vallitsevammiksi. Masennus oireilee usein unihäiriöinä: joko unta ei saa, tai sitten nukuttaa liikaakin.


Alkoholi juuri ennen nukkumaanmenoaPäivä on ollut rankka, ja illalla tekisi mieli kaataa rentouttava viinilasillinen. Kovin lähellä nukkumaanmenoa ei alkoholia kannattaisi kuitenkaan nauttia. Se heikentää unen laatua ja olo voi olla aamulla sen vuoksi väsynyt.Lähde: The Active Times