Kananmuna päivässä ei ole terveysriski
Tuore tutkimus toteaa kananmunan vaarattomaksi. Varsinkin vanhemmalle sukupolvelle tämä voi olla uutinen, sillä kananmuna on ollut ainakin ennenvanhaan kolesterolipommin roolissa verisuonisairauksien aiheuttajana.

Tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan runsas kolesteroli ei lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.Runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio tai kananmuna päivässä eivät lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Asia selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jonka tuloksia julkaistiin keskiviikkona yhdysvaltalaisessa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Kolesterolin ja sairauksien välistä yhteyttä ei havaittu myöskään niillä tutkimukseen osallistuneilla miehillä, joilla on elimistössään kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttava APOE4-geeni.

Suomessa tuota perinnöllistä APOE4-tyyppiä esiintyy laajasti. Tutkimukseen osallistuneista yli tuhannesta miehestä sitä kantoi noin kolmasosa. Geeniä kantavien osuus kaikista suomalaista on niin ikään noin 30 prosenttia.

- Aiemmin ei ole ollut saatavilla tutkimustietoa siitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksiin sairastumiseen nimenomaan näillä henkilöillä, kertoo tutkimuksessa mukana ollut ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta IS:lle.

Tutkimusaineistona ryhmällä oli vuosina 1984-1989 toteutettu Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus, jossa yli tuhannelta 42-60-vuotiailta miehiltä selvitettiin heidän ruokailutottumuksensa. Heillä ei ollut sydän- tai verisuonitautia tutkimuksen alkaessa.

Tutkittavat henkilöt jaettiin kolmeen ryhmään, joista ylimpään lokeroituneet saivat ruoasta kolesterolia keskimäärin noin 520 milligrammaa päivässä. Lisäksi he söivät keskimäärin yhden kananmunan päivittäin.

- Suuremmista määristä meillä ei aineostoa ole, joten tutkimustuloksia ei voida yleistää isompiin käyttömääriin, Virtanen sanoo.

Seuraavaksi Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmän on tarkoitus alkaa selvittää, miten APOE4 vaikuttaa ruokavalion kolesterolin ja Alzheimerin taudin riskin väliseen yhteyteen. Alzheimer on aivoja rappeuttava muistisairaus, jonka perimmäisiä syitä ei tiedetä.


Uutinen on poimittu iltasanomien terveys-sivulta.