Fluoritabletti voi viedä kivun!
Otsikko on tietenkin ehkä hieman harhaanjohtava, sillä kysehän on tietenkin placebosta. Kerkesitkin ehkä jo otsikon luettuasi miettimään, että miten ihmeessä muka fluoritabletti voi parantaa kivun?


Ei itse tabletti sitä kipua kadotakaan, vaan potilaan omat odotukset, jotka tutkimusten mukaan vaikuttavat vahvasti keskushermostoon.Plaseboa, eli lumevaikutusta tutkittaessa on havaittu, että silloin kun koehenkilö ei tiedä, saako hän lumelääkettä vai oikeasti vaikuttavaa lääkettä, lumelääke voi saada aikaan samanlaisia muutoksia ja vaikutuksia kuin vahvan kipulääkkeen ottaminen.

Lumevaikutusta voi vahvistaa myös esimerkiksi hyvä hoitosuhde: kun potilas luottaa lääkäriin ja tuntee olonsa turvalliseksi ja kokee tulleensa kohdelluksi hyvin, hän saattaa alkaa voida paremmin. Vastaavasti on havaittu, että jos lääkärillä ei ole aikaa kuunnella potilasta tai potilas kokee vaivojansa vähäteltävän, vointikin voi alkaa tuntua huonommalta.

Mutta täytyy vielä todeta, että plasebo toimii tehokkaasti joillakin potilailla tai henkilöillä, mutta toisiin se ei vaikuta lainkaan.

Suomessa lääkkeet pääsevät myyntiin vasta sen jälkeen, kun vähintään kahdessa kaksoissokkotutkimuksessa on osoitettu, että ne tehoavat sairauden oireisiin plasebolääkettä paremmin. Kaksinkertainen sokkouttaminen tarkoittaa, etteivät potilaat tai heidän hoitajansa tiedä, saako potilas toimivaa lääkeainetta vai lumelääkettä.

Seuraavassa viikon faktassa jatkoa aiheelle, eli voiko potilas kuvitella myös jonkun lääkkeen tai aineen (placebon) haittavaikutuksia.