Nesteensaannin tärkeys
Liikuntaa harrastamattomankin tulisi juoda riittävästiMenetämme vettä jatkuvasti levossakin hengitysilman mukana ja ihon kautta. Lisäksi virtsan mukana erittyy päivittäin vaihteleva määrä nestettä. Vedensaanti, joka kattaa useimpien ihmisten vedentarpeen, on n. 3,5L miehillä ja n. 2,5L naisilla. Melko suuri osa ihmisen vedentarpeesta voi tulla tyydytetyksi ruuan sisältämän veden avulla, mutta nestetasapainon säilymiseksi on myös juotava. Sopivana määränä pidetään 1,5-2,5 litraa päivässä, riippuen arkiaktiivisuudesta sekä ilman lämpötilasta. Tarvittava määrä voi myös olla huomattavasti suurempikin, jos ihminen hikoilee runsaasti esim. fyysisen aktiivisuuden tai lämpimän ilman seurauksena.

Kaikki päivän aikana nautitut nesteet kuten vesi, mehu, maito, kahvi jne osallistuvat nestetasapainon ylläpitämiseen. Aterioiden yhteydessä juotujen juomien lisäksi kannattaa tietoisesti juoda jonkin verran aterioiden välissä, vaikkei olisi jano.

Kuntoilijoiden ja urheilijoiden on juotava vettä aktiivisesti päivän aikanaPäivittäistä juomista on huomattavasti lisättävä, mikäli harrastaa hikoiluttavaa liikuntaa säännöllisesti. Kuumissa olosuhteissa harjoittelevat kestävyysurheilijat tai amerikkalaisen jalkapallon pelaajat voivat 4-5 tunnin päivittäisessä harjoittelussa menettää yli 10L vettä. Nestevaje on syytä korjata kunnolla ennen seuraavaa harjoitusta, sillä suorituskyky heikkenee ja laatu kärsii nestevajeessa. Kuntoilijoiden ja urheilijoiden tulisi nestetasapainon palauttamiseksi juoda aktiivisesti pitkin päivää, vaikkei tuntisi itseään janoiseksi, sillä janontunteen ohjaama juominen ei välttämättä palauta nestetasapainoa tehokkaasti liikunnan jälkeen.
Tavallinen vesijohtovesi on paras valinta arjen perusjuomaksi. Juoman ei tarvitse sisältää suolaa, sillä suolaa saa myös ruoan mukana, jolloin nesteet imeytyvät paremmin kroppaan. Lepopäivän tai kevyen treenipäivän aikana riittävä määrä todennäköisesti saadaan, kun juodaan aterioien ja välipalojen yhteydessä 1-2 lasia vettä ja muita juomia sekä aterioiden välissä yhteensä 1-2 litraa vettä. Kova treenipäivä ja/tai kuuma ilma suurentavat juomisen tarvetta paljon. Tällöin on paikallaan juoda aterioiden yhteydessä 2-3 lasia vettä ja aterioiden välillä muutamia litroja vettä riippuen liikunnan määrästä ja laadusta.
Päivittäistä juomista ei pidä myöskään liioitella, sillä liiallinen nesteensaanti voi olla terveydelle haitallista. Haitallinen suolaepätasapaino eli hyponatremia voi syntyä liiallisen vedenjuonnin seurauksena, joten on muistettava myös syödä, jotta ruuasta saadaan natriumia.

Ennen tärkeää harjoitusta tai kilpailusuoritusta kannattaa juoda hieman tavanomaista enemmänNormaalin säännöllisen ja riittävän perusnesteytyksen lisäksi kannattaa kilpailu- tai ottelupäivää edeltävänä iltana juoda 0,5-1L tavallista enemmän vettä. Tällä varmistutaan siitä, että kilpailupäivän aamuna on nestetasapainossa. Vesi kannattaa juoda viimeistään 1,5h ennen nukkumaanmenoa, jotta ehtisi käydä vessassa ennen nukkumaanmenoa, eikä tarvitsisi herätä yöllä vessaan. Kilpailupäivän aamuna kannattaa jälleen juoda 0,5-1L vettä (tai muita aamiaisjuomia). Päivän mittaan ennen kilpailua (tai tärkeää harjoitusta) juodaan normaalisti aktiivisesti kuten normaalinkin päivän aikana. Ennen urheilusuoritusta kannattaa juoda vielä 1,5-2h ennen kilpailua tai ottelua 5-10ml/kg urheilujuomaa tai vettä, tällä voidaan varmistaa, että on nestetasapainossa suorituksen alkaessa. Ajoituksella puolestaan varmistetaan, että ylimääräinen neste ehtii poistua virtsan muodossa ennen suorituksen alkua.