Lisäaineet ovat harmittomia




Välillä sitä kuulee jos jonkinlaisesta lisäainehysteriasta ja pelosta ja siitä kuinka lisäaineet lihottaa jne, joten tässä vähän faktaa pöytään olkaa hyvät!

Makeutusaineiden lisäksi kevytjuomissa ja monissa muissakin pitkälle prosessoiduissa ruuissa on lisäaineita, kuten mm. hapettumisenestoaineita (eli antioksidantteja), happamuudensäätöaineita (yleensä hedelmähappoja), sakeuttamisaineita ja väriaineita (yleensä fytokemikaaleihin kuuluvia yhdisteitä). Suuri osa lisäaineista on yhdisteitä, joita esiintyy myös laadukkaassa ja täysin prosessoimattomassakin ruuassa. Lisäaineita kutsutaan usein kemikaaleiksi. Sitä ne luonnollisesti myös ovat, mutta niin ovat kaikki prosessoimattomissakin ruuissa olevat ravintoaineet. Vesikin on kemikaali, eli kemiallinen yhdiste. Lisäaineista ei yleisesti ottaen ole haittaa ihmisille, eikä lisäaineiden vahtaamiseen vain ole yksinkertaisesti mitään syytä. Päinvastoin lisäainefobiasta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä se voi viedä huomion pois olennaisesta. Pitkälle prosessoituja ruokia kannattaa yleisestiottaen välttää terveellistä ja laadukasta ruokavaliota koostettaessa. Syynä tähän ei ole suinkaan lisäaineet, vaan tällaisten ruokien huono ravitsemuksellinen laatu. Lisätty sokeri, puhdistettu vilja, niukka kuitu- ja fytokemikaalisisältö, suola, kovetettu rasva jne ovat ravitsemuksellisesti ja terveydellisesti isoja asioita, joihin verrattuna lisäaineiden merkitys on täysin mitätön. Joistakin yksittäisistä lisäaineista voi olla haittaa, jos niitä saa liikaa. (Mutta liika on liikaa kaikessa muussakin.) Tällainen saattaa olla esim. lihajalosteisiin lisättävä nitriitti.