Nyt syksyn koputellessa ovelle olen jälleen saanut todistaa sitä, kun kesälomilta palataan kiiltokuvat ja unelmat silmissä takaisin arkeen. Kesällä on ehkä makkara maistunut ja liikunta jäänyt vähemmälle. Olisi aika tehdä asialle jotain, toisin sanoen olisi päästävä huippukuntoon – elämänsä kuntoon ja mieluiten mahdollisimman nopeasti, eikö niin?
Älä käsitä väärin, siinä ei ole mitään pahaa, kunhan sen tekee fiksusti ja oikeista syistä. Jatketaan.
Valitettavasti useilla meillä unohtuu suuren tavoitteen edessä kaksi asiaa: miksi haluamme muutoksen sekä arjen realiteetit. Jos ainoa kimmokkeemme on pyykkilautavatsa, eikä tavoite perustu millekään tärkeämmälle arvolle, emme jaksa nähdä vaivaa viittä päivää pidempään. Jos tavoite pohjautuu oikeille arvoille, mutta arjen realiteetit unohtuvat, ajamme taas karille: työ, perhe-elämä, muut harrastukset ja velvoitteet ovat usein prioriteettilistalla korkeammalla, niin kuin pitääkin. Nukkuakin pitäisi riittävästi.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö tavoitetta paremmista elintavoista ja terveellisemmästä elämästä tai vaikka suorituskyvyn nostoon liittyviä tavoitteita voisi saavuttaa. Tietenkin voi. Se vain tarkoittaa sitä, ettei tavoitetta saavuteta laittamalla kaasua pohjaan, vaan vain puoleen väliin. Muutoin olemme aloittamassa alusta uudestaan ja uudestaan, aina maanantaisin ja aina törmäten samaan ongelmaan. Jaksamme hetken kauhealla innolla, mutta arjen realiteettien saavuttaessa meidät bensamme, jaksamisemme – ja aikamme loppuu.
Pahimmillamme luulemme, että kyse on itsekurin puutteesta ja sätimme siitä itseämme, vaikka todellisuudessa kyse on huonosta suunnitelmasta, jota lähdemme kyllä toteuttamaan hyvin. Tämän huomaan usein juteltuani uusien asiakkaideni kanssa, kun kartoitan heidän menneisyyttään.
Tavoitteet on kyllä mahdollista saavuttaa, vaikka arki olisi kiireistä ja stressaavaakin, muttei niin nopeasti, kun usein toivomme. Aluksi tarvitsee kartoittaa arki, kuormitustekijät, palautumisresurssit ja käytössä olevat voimavarat. Kärsivällisyys ei ole ainoastaan hyve, vaan käytännössä ainut mahdollisuus onnistua saamaan pysyvä muutos ja pysyvät tulokset. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuulee sanottavan, mutta korjaisin, että tässä tapauksessa hyvin suunniteltu on ainut mahdollisuus onnistua saamaan aikaan muutakin, kuin kauniita toiveita ja lupauksia paremmasta. Rakastamme pikavoittoja ja oikoteitä, mutta ikävä tuottaa pettymys: niitä ei ole tarjolla.
Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos kaipailet apuja. Yhdessä pääsee usein pidemmälle kuin yksin.