- ”lapsena ei saa harrastaa voimaharjoittelua”
- ”lihasta ei voi kasvattaa samaan aikaan kun vähentää rasvaa”
- ”voimaharjoittelu hidastaa”
1. ”lapsena ei saa harrastaa voimaharjoittelua”
Tarua. Väite ei siis pidä paikkaansa, vaikka näin usein luullaan. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei voimaharjoittelu aina (ja varsinkaan aluksi) tarkoita tangolla ja vapailla painoilla vaikeiden liikkeiden suorittamista.
➡️ Voimaharjoittelu tulisikin lapsilla ja nuorilla perustua aluksi taidon oppimiseen ja motoriseen kehittymiseen. Lapsen harjoittelu tulisi ensisijaisesti olla leikkimistä tai pelaamista. Myös keppi toimii hyvin aluksi liikemallien opetteluun.
Kiteytettynä:
✅ Kun harjoittelu on valvottua ja oikein toteutettua, voimaharjoittelu on turvallista.
✅ Voimaharjoittelun tulee aluksi perustua oikeiden liikemallien
opetteluun, olla pitkällä aikavälillä nousujohteista ja ottaa huomioon yksilön kypsyys.
✅ Voimaharjoittelu tulee tehdä laadukkaassa ympäristössä laitteilla ja välineillä, jotka ovat toimivia lapsille ja nuorille.
✅ Lapset ja nuoret voivat tehdä myös kovemman intensiteetin harjoitteita, mutta ei milloinkaan tekniikan kustannuksella. Yleiset voimaharjoittelun kultaiset säännöt toimivat myös nuorille.
✅ Voimaharjoittelun ydin varsinkin lapsilla tulisi olla motoristen taitojen kehittämisessä ja liikemallien oppimisessa ja jos mahdollista, leikin tai pelien kautta.
➡️ Loppukaneettina voi todeta, että liikunnan ja voimaharjoittelun hyödyt murskaa sen mahdolliset pelätyt haitat tuhatnolla ja tutkimukset jopa vahvistavat voimaharjoittelun laskevan loukkaantumisriskiä lapsilla ja
nuorilla. Case closed tältä osin.
❗Harjoittelu on kuitenkin aina sovitettava lähtötilanteeseen sopivaksi. Jos pikku Petteri viedään ja haetaan autolla kouluun ja harrastuksiin ja muu vapaa-aika kuluu pleikkarin äärellä ohjain kädessä, ei Petteriä laiteta aluksi tekemään luonnollisesti neljästi viikossa progressiivista vapaisiin painoihin perustuvaa ohjelmaa.
2. ”lihasta ei voi kasvattaa samaan aikaan kun vähentää rasvaa”
Tarua, mutta ilman oikeanlaista harjoittelua totta. Tutkimukset vahvistavat kiistattomasti, että lihasten kasvatus energiavajeessa on mahdollista, mutta helppoa se ei toki ole.
Ei kuitenkaan haittaisi, jos tämä harhaluulo (jota kuulee aika usein) jäisi pikkuhiljaa unholaan. Se kuitenkin on totisinta totta, ettei rasva muutu lihakseksi. Sen sijaan rasvan lähtö luo lihaskasvulle tarvittavaa energiaa, kun ravinnon saanti on niukkaa. Tämä winwin -tilanne ei valitettavasti jatku kauhean kauaa, sillä lihastalkoot vaatii huomattavasti energiaa sekä laatua treeniltä, että palautumiselta, eikä tämä voi jatkua pidemmän päälle energiavajeessa.
Toisin sanoen väitteen todenmukaisuus riippuu osaltaan asiayhteydestä, mutta käytännössä lihaksen kasvatus energiavajeessa on mahdollista🙂
3. ”voimaharjoittelu hidastaa”
Tarua, mutta voimaharjoittelu VOI kyllä myös tietyissä tilanteissa hidastaa. Yleisimmin (ja tässä tapauksessa) nopeus mielletään siis etenemisnopeudeksi esim. juosten tai luistellen.
➡️ Tiettyyn rajaan asti voit kehittää voimantuottonopeutta nopeusvoima- ja nopeusharjoittelulla sekä oikeanlaisella taitoharjoittelulla.
Suorituskykyä ja nopeutta voit parantaa lisäämällä maksimivoimatasoasi maksimivoimaharjoittelulla, kunhan muistat ylläpitää nopeusominaisuuksiasi.
❗Erityisen tehokkaasti nopeusominaisuuksia voidaan kehittää maksimivoimaharjoittelulla, korkeita liikenopeuksia sisältävällä nopeusvoimaharjoittelulla sekä kasvattamalla lihasmassaa nopeuden näkökulmasta katsottuna tärkeimpiin lihaksiin.